2017-11-30

Två nomineringar i stor arkitektfestival

Derome Plusshus beställare, byggnadsfirman Erik Wallin, blev som enda svenska bostadsutvecklare nominerad med inte mindre än två projekt till WAF (World Architecture Festival) Awards i Berlin i november 2017.

Det är projektet Furuhusen i Bagarmossen, Stockholm och projekt Vårvetet i i Hagsätra, Stockholm, som blivit nominerade i den stora arkitektfestivalen i Berlin.
- Jättekul! Båda projekten är bra exempel på hur man kan få prefabricerade byggnadselement att se platsbyggda ut, säger Sandra Söderström, projektledare på Derome Plusshus.

Projekt Furhusen består av 12 radhus och arkitekt är ArkLab.
- De är byggda på en fantastisk plats, intill ett naturreservat. Detta har styrt mycket hur husen har utformats. De har en spännande planlösning och man har bevarat mycket känsla av trä och natur, säger Erik Hägesten, från byggnadsfirman Erik Wallin.

Projekt Vårvetet består av 17 exklusiva kedjehus, byggda med volymer av trä från Derome Plusshus och arkitekt är Sweco Architects. Husen har en harmonisk färgsättning i olika gråskalor. 
- Fördelen med att arbeta med volymer är att man minskar arbetet på byggplatsen och man har mer kontroll över hela processen, säger Erik Hägesten.

Stor flexibilitet och kostnadseffektiv produkt

Båda projekten är exklusiva boenden med eget uttryck och anpassade för platsen. 
- Utseendet, form och detaljerna är väldigt noga genomarbetade som man inte ser på så många andra volymprojekt, berättar Sandra Söderström. Det som är viktigt är att en arkitekt i tidigt läge får ramarna för vilka mått volymerna går att produceras i samt vilka konstruktionsbegränsningar som måste beaktas - exempelvis bärande väggar, fönsterplaceringar och så vidare. 
Flexibiliteten och möjligheter för kundanpassningar är stor och fördelen med att arbeta med volymhus är att korta ned arbetstiden på byggplats och på så vis få en mer kostnadseffektiv produkt. Derome Plusshus har gärna en dialog med beställare och arkitekt hela vägen så att alla eventuella ändringar och justeringar förankras hos alla parter för att få en så bra produkt som möjligt anpassad för volymbyggnation.

vårvetet_650x.jpg
Projekt Vårvetet i i Hagsätra, Stockholm.
Foto: Henning Peinerud

furuhusen_650x.jpg
Projekt Furuhusen i Bagarmossen, Stockholm.
Foto: Anke Müllerklein