2018-04-25

Derome en av vinnarna i stor bostadsupphandling

Nu kan Derome bli potentiell leverantör av hyresbostäder till 300 allmännyttiga kommunala bostadsföretag över hela Sverige. För när bransch- och intresseorganisationen SABO gick ut med en anbudstävling för att ta fram prisvärda hyreshus i rad- och parhusform, blev Derome en av vinnarna.

”Det finns flera skäl till varför det är svårt att bygga nytt. De höga svenska byggpriserna är ett av de dem. Avsaknad av byggbar och detaljplanelagd mark och bristande konkurrens är andra.” Det skriver SABO i ett pressmeddelande i samband med presentationen av vinnarna i anbudstävlingen. Detta innebär att Derome kan vara med och erbjuda de allmännyttiga kommunala bostadsföretagen möjlighet att bygga nyckelfärdigt hus till ett fast pris, som ligger cirka 25 procent under marknadspris.

- Det känns otroligt bra, säger Frank Beno, divisionschef för Derome Plusshus. Våra hus ”Enkelheten” är en produktmix mellan två av våra standardkoncept. Så det här projektet har hjälpt oss att förfina och utveckla våra befintliga huskoncept, vilket hjälper oss att hitta mer rätt på hyresmarknaden.

Enkelhet från norr till söder

Derome har tillsammans med LINK Arkitektur skapat ett radhus på två våningar och ett parhus på en våning som går under det gemensamma namnet Enkelheten och konceptet är anpassat för hyresmarknaden.

Den effektiva volymbyggnadstekniken möjliggör ca 25 procent lägre hyror för hyresgästen, jämfört med traditionellt byggda, nyproducerade hyresrätter. Radhusen omfattar sex lägenheter, på ca 100 kvm och parhusen består av tvåor och treor, som man även kan göra till fyror. Något som erbjuder en hög flexibilitet för kunden.

- Husen är inspirerade av västerbottensladorna i sitt uttryck och just den arkitektoniska utformningen var något vi kammade hem höga betyg på, säger Frank Beno. Och det gäller även för flexibiliteten, som innebär att man får mycket hus för pengarna.

De kriterier som bedömdes var arkitektonisk gestaltning och utformning, teknisk, ekonomisk och förvaltningsmässig hållbarhet, flexibilitet inom givna kostnadsramar och ett helhetsomdöme av husen som uthyrningsobjekt. Juryn ansåg att ”Enkelheten” var vackra och eleganta med tydliga och lättlästa fasader som ger ett spartanskt intryck.

- Vår tro är att den här tävlingen öppnar ögonen för nya kunder och hjälper dem att se nya möjligheter att bygga hus av hög kvalitet, till ett pris som hyresgästen har råd att betala, avslutar Frank Beno.

Läs SABOs pressmeddelande HÄR